Rimfrost Holding AS og datterselskapene ønsker å bidra positivt til FNs 17 bærekrafts mål gjennom ansvarlig og bærekraftig forretningspraksis. Vi erkjenner at vi gjennom vår virksomhet kan påvirke mennesker vi er i kontakt med, både positivt og negativt, både direkte og indirekte. Et viktig ledd i vårt arbeid med bærekraft og samfunnsansvar er derfor å identifisere og håndtere faktiske og mulige positive og negative påvirkninger vår virksomhet kan ha på mennesker. Gjennom Åpenhetsloven og vårt medlemskap i UN Global Compact forplikter vi oss til å fremme og respektere menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, både i vår egen virksomhet og hos våre leverandører og forretningspartnere, i tråd med OECD og UNGP sine retningslinjer. Slik kan vi bidra til å forsterke tilliten til vår virksomhet og bidra til en bærekraftig utvikling.
Denne redegjørelsen sikrer allmenheten tilgang til informasjon om vårt arbeid med sosial bærekraft etter Åpenhetslovens bestemmelser, og gjelder for 2023.
Rimfrost Holding AS består av selskapene som vist i Figur 1. Rimfrost Holding AS er morselskapet til fem selskaper som hvis aktiviteter er knyttet til fangst av antarktisk krill, foredling av antarktisk krill og salg av krill produkter til humant konsum og som dyrefôr (kjæledyr, akvakultur).
Rimfrost AS er administrasjons selskapet. Hovedaktivitetene er salg og markedsføring av produkter foredlet fra antarktisk krill, samt tilstøtende FoU aktiviteter.
Selskapet har også ansvaret for den landbaserte delen av krillfisket. Dette innebærer overordnet operasjonelt ansvar for fiskefartøy, ansvar for ansettelser på fiskefartøy, overordnet ansvar for produksjon av alle krill produkter og ansvar for produktkvalitet. Selskapet administrerer transport og lagring av varer til ulike slutt- eller mellomlagre.
Rimfrost Antarctic AS vil ha som hovedaktivitet å fiske antarktisk krill samt foredle antarktisk krill om bord i fartøyet til ulike fett og proteinholdige produkter til humant konsum eller dyrefôr (kjæledyr, akvakultur).
Selskapet eier en av konsernets to konsesjoner for krillfiske i Antarktis.
Det har ikke vært fangst av krill eller produksjon av krill produkter i Rimfrost Antarctic i 2023 grunnet bygging av ny fiskebåt.
Rimfrost Antarctic II eier Rimfrost konsernets andre konsesjon for krillfiske i Antarktis. Rimfrost Antarctic II har p.t ikke drift.
Rimfrost New Zealand har som hovedaktivitet å produsere krillolje og krill proteinpulver til humant konsum eller dyrefôr. Selskapet er også ansvarlig for transport og lagring av varer.
Rimfrost USA, LLC har p.t ikke drift.
I henhold til lovteksten skal aktsomhetsvurderingene utføres regelmessig og stå i forhold til virksomhetens størrelse, virksomhetens art, konteksten virksomheten finner sted innenfor, og alvorlighetsgraden av og sannsynligheten for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. (Kilde: Åpenhetslovens § 4). Med «virksomhetens art» og «kontekst» menes eksempelvis bransje og hvilke varer og tjenester virksomheten tilbyr, samt på hvilken geografisk lokasjon produksjonen finner sted, herunder hvilke utfordringer og risikoer som finnes der. Vårt arbeid med Åpenhetsloven er tilpasset virksomhetens størrelse (25 ansatte i 2023), bransjer, land og vår leverandørkjede. Se Tabell 1.
Selskapet har identifisert tre områder innen menneskerettigheter og anstendig arbeid som selskapet anser som mest vesentlige, basert på vår egen virksomhet og vår leverandørkjede
Virksomhetens forpliktelser i henhold til Åpenhetsloven er forankret i styret.
Styret og ledelse har revidert og godkjent selskapets «Responsible business policy». Denne policyen inneholder forventninger til selskapet og dets forbindelser knyttet til samfunnsansvar, herunder menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Videre har styret revidert og godkjent rutiner for gjennomføring av aktsomhetsvurderinger, «Guidelines for social sustainability».
Styret har delegert ansvar for gjennomføring av lovens plikter til virksomhetens ledelse.
Som et resultat av arbeidet med Åpenhetsloven har virksomheten etablert nye rutiner for gjennomføring av aktsomhetsvurderinger og forbedret sine rutiner for kvalifisering av nye leverandører eller forretningspartnere, i tråd med OECDs retningslinjer for aktsomhetsvurderinger (8).
Alle leverandører eller forretningspartnere gjennomgår en kvalifisering basert på
Basert på forhåndsvurderingens risikonivå, gjøres en vurdering om det er behov for mer informasjon gjennom spørreskjema/selverklæring, intervju, tilsyn eller bekreftelse på at leverandøren vil etterleve vår «Responsible business policy» eller tilsvarende. Basert på tilbakemelding justeres risikonivået tilsvarende.
Tabell 2 viser ansvarsfordelingen for gjennomføring av Åpenhetslovens plikter i Rimfrost Holding AS
Rimfrost AS egen virksomhet anses å ha lav risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendig arbeid, se kapitel 2.2 . Selskapet har interne rutiner som etterlever gjeldende norsk regelverk, eksempelvis arbeidsmiljøloven og likestilling- og diskrimineringsloven. Det meste av aktiviteten er knyttet til administrasjon, båtdrift, ledelse, logistikk, prosjektledelse, salg, kvalitetsledelse, markedsføring og administrativt FoU.
Rimfrost Antarctic AS skal ha som hovedaktivitet å fiske krill i Sørishavet. Fartøyet vil seile under norsk flagg og følge alle gjeldene regler for sosial bærekraft (3). Selve fiskeriet påvirker ikke lokalsamfunn i vesentlig grad grunnet den avsidesliggende lokasjonen til fiskeriet. Fiskeriet er ansett som bærekraftig (13) (14) og norske fartøyers fiskeaktivitet forvaltes hovedsakelig av CCAMLR (15) og norske myndigheter. Fiskeriet skal MSC sertifiseres. I den forbindelse avkreves en redegjørelse om barnearbeid og tvangsarbeid til sjøs (16). Virksomheten har rutiner som forhindrer barnearbeid og tvangsarbeid om bord på fartøyene.
Det er ikke identifisert vesentlige faktiske eller mulige risikoer for brudd på menneskerettigheter eller anstendig arbeid i egen virksomhet i dette selskapet.
Vi har identifisert følgende mulige risikoer:
Virksomhetens viktigste leverandørgrupper i 2023 er vist i Tabell 3. Det er gjort en overordnet vurdering av ulike leverandørgrupper. Deretter er det gjort en individuell kartlegging av alle leverandører og forretningspartnere.
Alle leverandører og forretningspartnere fra 2023 med innkjøpssum over 50 000 kr (104 stk) ble individuelt kartlagt etter metoden som er vist i Figur 2. En stor andel av disse ble allerede evaluert i 2022, men i 2023 ble også forretningspartnere inkludert. Totalt 13 helt nye leverandører eller forretningspartnere ble screenet.
23 leverandører har spend over 1 mNOK, hvorav 9 er norske og er alle, bortsett fra en, er vurdert til lav risiko. De 14 resterende er:
Av de totalt 104 leverandørene er kun 6 identifisert som medium risiko leverandører basert på en totalvurdering. Disse følges opp eller er fulgt opp, enten ved hjelp av et spørreskjema/selverklæring for å innhente mer informasjon om deres arbeid med menneskerettigheter og anstendig arbeid eller en bekreftelse fra leverandør at de er villige til å følge vår «responsible business policy».
Generelt er tilsyn aktuelt i tilfeller hvor risiko vurderes som høy. Leverandører med lav risiko følges opp basert på tilgjengelig informasjon om deres arbeid med menneskerettigheter og anstendig arbeid samt vår eksponeringsgrad.
Aktsomhetsvurderingene har ikke avdekket faktiske brudd eller vesentlige mulige brudd på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold, verken i egen virksomhet eller i vår leverandørkjede. Vi kan imidlertid ikke utelukke at dette har skjedd. Vi har identifisert mulig, men foreløpig vurdert lav risiko, for brudd på menneskerettigheter og anstendig arbeid i vår leverandørkjede.
Virksomheten har etablert policy for ansvarlig næringsliv, rutiner for gjennomføring av aktsomhetsvurderinger og forbedret rutiner for kvalifisering av nye leverandører, samt etablert leverandøravtaler på bærekraft og samfunnsansvar. Vi vil kontinuerlig forbedre våre rutiner for leverandøroppfølgning og aktsomhetsvurderinger. Dersom faktiske eller mulige negative brudd på menneskerettigheter eller anstendig arbeid avdekkes vil det gjøres en individuell vurdering av tiltak og oppfølgning og redegjøres for.
Vi har gitt intern informasjon og opplæring i lovens plikter innad i organisasjonen. På www.rimfrostkrill.com er det etablert lenke til virksomhetens arbeid med åpenhetsloven, herunder henvendelsesskjema for opplysninger om vårt arbeid, varslingsmuligheter og selve redegjørelsen.
Det er identifisert behov for ytterligere opplæring internt i bedriften for å sikre etterlevelse av de interne rutinene, og dette vil gjennomføres i løpet av 2024
I sum vil de etablerte rutiner for evaluering av egen virksomhet og våre leverandører vil være viktig verktøy for å minimere vår mulige negative påvirkning på mennesker (og miljø).
Det foreligger ingen konkrete tiltak overfor leverandører annet enn innhenting av mer informasjon om leverandørens arbeid med menneskerettigheter og anstendig arbeid der dette anses som mangelfullt.
Dette gjelder et utvalg leverandører fra 2022 kartleggingen som vi fortsatt mangler informasjon om. Arbeidet er igangsatt, og vil være en løpende prosess. Nye risikovurderinger vil gjøres løpende.
Dersom faktiske eller mulige negative brudd på menneskerettigheter eller anstendig arbeid avdekkes vil det gjøres en individuell vurdering av tiltak og oppfølgning og redegjøres for.
Virksomheten vil også kontinuerlig evaluere leverandørene i henhold til våre interne rutiner. Våre rutiner beskriver oppfølgningsfrekvens av eksisterende leverandører basert på identifisert risikonivå.
Nye leverandører ble kvalifisert etter egen rutine, som beskrevet i kapittel 3.2. Dette gjelder 6 av de største nye leverandørene. De to største leverandørene i 2023 var innkjøp av krillpumpeutstyr og krilltrål. Begge disse leverandører ble vurdert til lav risiko.
Dersom faktiske eller mulige negative brudd på menneskerettigheter eller anstendig arbeid avdekkes vil det gjøres en individuell vurdering av tiltak og oppfølgning og redegjøres for.